Over ‘de koningin met de eeuwige glimlach’
Ook in Spanje is de aangekondigde troonsafstand van Reina Beatriz de Holanda niet onopgemerkt voorbijgegaan. Vrijwel alle grote Spaanse dagbladen besteedden er aandacht aan. En televisiezenders lieten een vloeiend Spaans sprekende koningin Beatrix zien.
Maar ieder medium wil toch een eigen draai geven aan nieuws. Neem nu Telediario. Na de gebruikelijke biografie van koningin Beatrix en een overzicht van de gebeurtenissen binnen het Nederlands vorstenhuis, wijdt het programma enige woorden aan de populariteit van het staatshoofd. Ze is ‘één van de meest geliefde koninginnen in Europa’, zo weet de Spaanse pendant van het Nederlandse televisiejournaal.
Telediario meldt ook dat Beatrix’ opvolger Guillermo Alejandro getrouwd is met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Dit paar is ‘het populairst van de Nederlandse koninklijke familie’. Het dagblad La Vanguardia is het daar hartgrondig mee eens. Maar dat zou vooral te danken zijn aan de ‘spontane en sympathieke Máxima’.
Licht-smachtend
Het shownieuwsprogramma Corazón kan natuurlijk niet om de ontwikkelingen in de Lage Landen heen. Omlijst door licht-smachtende muziek en het onderschrift ‘een eeuwige glimlach’ besteedt het programma van staatsomroep RTVE ruim twee minuten aan de troonsafstand. De toespraak van koningin Beatrix wordt zoals gebruikelijk overgedubd in het Spaans, wat op de Nederlandse kijker nogal ongewoon voorkomt. Kijk maar.
Het rechtse dagblad ABC duidt het vertrekkend staatshoofd in een koptekst aan als ‘De koningin met de glimlach’.Ter ondersteuning van deze bewering is een foto van een schaterende koningin Beatrix afgedrukt, daterend van 30 april 2005.
Pas later in de tekst wordt duidelijk waar die bijnaam vandaan komt. In de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw stond ze inderdaad (inter)nationaal bekend als Prinses Glimlach.
Organisatietalent
Isabel Ferrer, de Nederlandse correspondent van El País, schrijft niets over Koningin Glimlach. Ze gaat in op de efficiënte wijze waarop de vorstin het koningschap vorm gaf. Ferrer schrijft over een stijl die deed denken aan het runnen van een onderneming. Ze noemt de koningin een groot organisatietalent dat erop gebrand was om de troon in onberispelijke staat aan haar zoon over te dragen. Onder haar strakke leiding is de Nederlandse monarchie gemoderniseerd, aldus Ferrer.
Opvolger van Franco
El Mundo meldt vandaag dat de Spaanse kroonprins Felipe heden 45 jaar wordt, de huidige leeftijd van Willem Alexander. En de 75-jarige Spaanse koning Juan Carlos is amper een maand ouder dan Beatrix. Maar daar houden de overeenkomsten op, constateert El Mundo.
In Spanje is namelijk niet wettelijk geregeld dat een monarch aftreedt. Juan Carlos verkeert in een bijzondere situatie. Als telg uit een eeuwenoud vorstelijk geslacht is hij de opvolger van de leider van een militaire dictatuur, namelijk de in 1975 overleden Francisco Franco.
Koning Juan Carlos’ rol is overigens op democratische wijze vastgelegd in de grondwet.