1000 kilo hasj geroofd uit douanedepot in Huelva
Onbekenden hebben in de Zuid-Spaanse stad Huelva meer dan 1000 kilo hasj geroofd uit een depot van de douane. De daders pleegden de overval op het moment dat het nieuwe jaar aanbrak. Daardoor profiteerden ze ten volle van het lawaai en de vrolijke wanorde tijdens de nieuwjaarsviering.
Bewakingscamera’s registreerden enkele minuten vóór het aanbreken van 2013 twee terreinwagens met aanhangers die bij het douanegebouw stopten. Daaruit sprongen acht tot tien gemaskerde mannen. Hoe de daders zich toegang tot het depot hebben verschaft, onderzoekt de politie nog. Ze waren in ieder geval snel binnen.
Kerkklokken
In het gebouw, waar de douane in beslag genomen goederen opslaat, bevinden zich geen bewakers. Wel is het elektronisch beveiligd. Terwijl het alarm loeide en de kerkklokken 2013 inluidden, brachten de overvallers 31 balen hasj naar de aanhangwagens. Enkele minuten daarna reden ze met hoge snelheid weg.
Toen de politie enige tijd later ter plekke verscheen, was van de gemaskeerde personen geen spoor te bekennen. Opvallend was dat lang niet alle opgeslagen drugs uit depot waren meegenomen.
Niet op zichzelf
De roof van de zeker 1000 kilo hasj uit het douanedepot in Huelva staat niet op zichzelf. Sinds 2008 is ruim 1800 kilo in beslag genomen verdovende middelen verdwenen uit de burelen van overheid en justitie.
In 2009 is bijvoorbeeld uit het hoofdbureau van de politie in Sevilla 154 kilo achter slot en grendel bewaarde heroïne en cocaïne meegenomen. Een jaar geleden ontvreemdde een bende 300 kilo coke uit een depot van justitie in Málaga. En in Cádiz stalen onbekenden oktober vorig jaar uit een slecht beveiligde opslagplaats 290 kilogram cocaïne.
Slecht beveiligd
Hoewel dergelijke criminele acties zich ook elders in Spanje voordoen, treden ze in Andalusië het meest op. In deze autonome regio vindt relatief veel drugssmokkel plaats. Ze beschikt over tal van havenplaatsen die snel bereikbaar zijn vanaf van het Afrikaanse continent.
Wanneer de douane een partij drugs onderschept, kan het vele maanden duren voordat die vernietigd wordt. Andalusië beschikt namelijk niet zelf over een verbrandingsoven voor verdovende middelen. Ook duurt het soms enige tijd voordat rechters officieel besluiten om de drugs te laten vernietigen. In de tussentijd worden de in beslag genomen drugs in slecht beveiligde depots bewaard.
Bronnen: El País, El Mundo